Siti's FotoPage

By: Siti Sal Azira

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Monday, 1-Dec-2008 07:45 Email | Share | | Bookmark
Let's Party

30.11.2008 - Besday Wafi yang ke-2

Sambutan
Aku tak wat beria sangat sbb sebelum ni dah penah buat.. Actually sebelum ni aku dah wat pre-celebrate untuk besday Wafi ni.Kitorang buat 4 orang serentak. Semuanya di antara anak-anak kitorang masa belajar kat U dulu..Nak dijadikan citer besday derang lebih kurang jer..dekat-dekat..So we all decide nak celebrate besday they all together.Ader 4 orang besday boy dengan 3 orang ibu.

Aku --> Wafi --> 30.11.2006
Kak Iza --> Zharfan --> 30.10.2006
Ct Moon --> Faris n Fahrin --> 13.11.2006 - 30.10.2007


Quote:
Semua ni kebetulan jer.Nak dijadikan citer kitorang ni satu bilik masa kat Merbok dulu. Memang rapatla.Banyak plak kebetulan di B125 ni. Semua anak sulung kitorang baby boy n anak kedua pun boy pun boy jugak (semua dah beranak 2 cuma aku baru nak ikut jejak..ekeke.Tapi cuma Angah dah pecah tradisi yang kedua ni dapat baby gal..Aku apa plak ekk? . Pastu lahir berderet-deret lak, macam Zharfan, Faris n Wafi lahir cuma selang 2 minggu jer..cubala tgk DOB derang.Yang nak jadik bestnya Wafila. Sepatutnya EDD Wafi 23.12.2006 tapi agaknya nak rapat jugak dengan anak member2 aku ni boleh plak terbersalin 30.11.2006. Lagi satu masa they all preggy masing2 scan anak laki bezanya cuma aku anak pompuan..tapi yang suprisenya aku bersalinkan baby boy gak rupanya..kuasa tuhan ( hehe x leh caya sangat scan ni. )


Wokey berbalik pada citer pesal besday wafi tadi..
Entahla tetiba aku sorakan kat en somi aku, rasa macam nak celebrate besday wafi lagi skali. Bukan apa rasa macam tak puas sbb sebelum ni rasa macam tak puas sangat.Maybe masing-masing nak cepat balik so we all celebrate kejap jer..(tapi arrangement n food semuanya ok..sedap2 belaka..cuma masa tu suntuk sikit kot)

Kali ni pun aku takdelah wat meriah bagai ,cukupla dapat makan sesikit.. Aku ajak Along n family + Mak Long + family ( termasuk Mak su , Aiman, Lin, Faris ( 2 orang ni tak mai sbb keje) , Mama n family (pengasuh Wafi) aje. Kalau ikutkan hati mmg dah tak larat nak buat bukan apa aku ni baru start mabuk2 (orang lain 3 bulan dah abis sickness tapi aku baru nak mula plak tu bukan morning tapi night) tapi aku gagahkan jugak.Bukan apa masa Wafi 1st year dulu aku tak wat apa-apa pun. Itupun Mak long belikan kek besday untuk wafi ( ingat jugak dia besday anak aku). Lagi satu nama jer kitorang dok rumah dekat2 tapi payah nak jumpa, so masa ni la baru leh nak berkumpul. Aku tak ajak pun sedara mara sebelah Ampang ( belah laki aku). Bukan aku tak nak ajak..Aku wat kecik2 jer kalau berjemput sana sini tak menang tangan aku dibuatnya. Lagipun bajet biasa2 jer. Cuma niat aku nak ngajak adik beradik mai umah makan.Besar-besaran tu nanti2la..Masa tu aku dah betul2 dah prepare dari awal.Insyaallah aku jemput kengkawan aku semua.

Akhirnya menjadik jugak walaupun kecil-kecilan jer. Nasib baik gak Along tolong beli barang sesikit..Mak Long n maksu pun datang tolong siapkan yang mana belum beres.Cepatla sikit boleh makan. Dalam 5.30petang semua dah siap.Apa lagi semuanya serbu..Cuma kek lambat sikit potong tunggu semua sampai baru potong. Mula tu aku sedih gak sebab somi aku kata dia tak leh join..Mana tak sedih dah la ni 1st time buat dia lak tak nak join.Masa aku tengah asingkan makanan untuk somi aku tetiba dia balik. Rasa hepi sangat (tapi aku tak cakapla kat dia ).

Antara menu yang aku siapkan

1- Bihun Goreng ( aku yang masak - Nasib baik derang kata sedap ekekek ..Bukan apa sejak pegnen ni deria rasa aku 'kureng' sikit.

2- Drummet dan Nuget Goreng

3- Sandwich sardin

4- Kek Besday

5- Kacang-kacang + keropok + gula-gula

6- Dadih

7- Air Mangga


Quote:
Menu simple jer


Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...makanan pun semuanya licin..tak berbaki..takdela membazir.Penat tak yah cakapla . Bila dah jadik tukang masak ni mmg selera nak makan tu hilang. Aku cuma makan berapa keping nuget + sandwich.. tu jer yang leh 'rasi ' dengan tekak aku buat masa ni. Tak kisahla asalkan derang semua enjoy d food.Otomatik aku kenyang .

Malam aku mmg surrenderla . Penat campo night sickness aku ni.

Gambo aku tak upload lagi..Nantila aku letak gambo kemudian.Tak banyak pun sbb sibuk masa ni.


Quote:
Dalam pale otak aku ~ bila la sickness ni nak berakhir


Monday, 1-Dec-2008 03:30 Email | Share | | Bookmark
WAfi lagi

Happy Birthday to You
Happy Birhday to You
Happy Birthday to Wafi
Happy Birtday to You


Yeaaa... Dah besar anak Ibu. Heppy Besday buat anak ibu yang Tersayang..Muhammad Azizul Wafi..
Semoga Panjang Umur dan dimurahkan rezeki. Menjadi anak yang soleh. Anak yang akan membanggakan Ibu dan Ayah.Ibu sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anak ibu. Amin.

Sekejap masa berlalu. Tip top tip top dah 2 tahun usia anak ibu.
Insyaallah usia Wafi 2 tahun setengah nanti dah boleh jadik abang Long...Bolehla jadi peneman Wafi nanti. Ibu tahu Wafi sunyi. . Nanti kalau dah ada adik kena makin rajin tolong ibu yer. Apa yang aku harapkan masa tu Wafi dah kenal "adik" . Tapi rasanya insyaallah Wafi boleh terima.
Dari pemerhatian aku selama ni Wafi ni suka sangat pada 'baby-baby' ni..Lagi satu apa yang aku perhatikan dia ni tak 'lokek' . Dia lebih suka berkawan. Dia tak akan berebut mainannya sebaliknya dia sendiri tawarkan mainannya dengan syarat main sama.

Contohnya : Baru-baru ni anak buah aku datang.Umo baya2 wafi gakla ( tua setaun)..tak berapa cerdik lagila bab-bab mengalah ni.Sekali masa dok tengah elok2 main Wafi nangis..Hai Wafi ni kalau main ngan kengkawan jarang nangis even jatuh skalipun tapi bila dia nangis macam risau plak. Cepat2 p kat derang ( main dalam bilik). Nangis sambil tunjuk keta mainan dia. Anak buah aku yang naik masa tu. Rupanya derang tak gaduh takde aksi pukul2 ni cuma anak buah aku tu tak bagi naik keta together2. . Lawak plak anak aku ni. Pastu mintak elok kat anak buah aku tu naik keta sama-sama. Ha elok si Wafi tu naik bonceng kat belakang..sambil senyum-senyum..Lupa nak snap gambo bila derang naik keta sesama..Macam sweet jer
.


Quote:
Kalau ikut boleh jer dia meraung-raung nak ambik balik keta dia kan.Nama pun tu keta dia. Tapi dia tak plak cenggitu. Cuma nak jadik pembonceng, naik keta sama-sama..Ha elok pun cenggitu.. Tak baik gaduh2 ..( Tingat plak masa aku ngan along tecit2 dulu )


Umo dah 2 tahun...sekarang aku dah nampak sifat2 yang ada pada si Wafi..

--> Peramah
--> Mudah tersenyum
--> Suka berkawan
--> lembut tapi bukan Aww tau.. ( ikut aku kot..ekeke yeke)
--> Beralah
--> Baran tu ada jugak ( ni ikut ayah dia la ni...Abang jangan marah yer)
--> Melawan ( ikut aku la tu..) heheh
--> Penyayang ( kalau dia pukul kita sbb marah, buat lawak2 nangis dia akan cepat-cepat pujuk "iam-iam (diam-diam). Pastu dia akan cium tempat mana yang dia pkl tadi. syahdu je rasa) .
--> Suka menyanyi , menari...BERLAKON ( ha yang ni aku tak tau dia tiru sapa)
--> Pandai bawa diri
--> Kalau buat sesuatu penuh tumpuan ( sampai meleleh air liur..hehhe bila tego cepat2 sapu guna baju yang dia pakai...kalau tak pakai baju terkial-tarik suar dia ..boleh ker )
--> Suka bertanya

Yang pastinya yang mana yang baiknya turun ibu dia tapi yang macam tak best tu turun ayah dia..ok ka itu stetment..wakakakka


Monday, 24-Nov-2008 07:03 Email | Share | | Bookmark
Countdown - Wafi turn 2

Lagi 7 hari Wafi nak masuk 2 tahun.

Alhamdulillah..semunya baik-baik belaka. Perkembangan sama macam anak-anak lain..Masa dia kecik-kecik dulu mmg risau jugak kalau-kalau perkembangan si Wafi tak sama dengan kanak-kanak yang seusia dengannya. Maklumla lahirnya pun dah berbeza dari segi fizikalnya cuma 2.21 kg sahaja.
prematured baby. Tapi tula development setiap baby ni tak sama as long dia sihat dan tiada masalah tak perlu la kita risau.


Rasanya sekejap pulak masa berlalu.Teringat masa dia kecik2 dulu rasa macam ketara sangat perbezaan nya. Dulu suara nangis jadi teman sunyi skarang dah jadik teman berbual.Sampai ada masa sampai tak larat nak dengar celoteh. Tapi celoteh tu la sebenarnya pengubat hati ibu.


Antara perkembangan Wafi sekarang

Makin banyak celoteh n ragam

~Tak henti2 bercakap..dah makin banyak vocab.tapi masih tak leh wat ayat..Kalau buat ayah dah jadik bahasa jopun + korea.

~Asal bangun pagi mesti ambilkan hp ibu sroh simpan. yang kelakarnya dalam mamai2 bangun tdo terus bagi hp kat ibu[/color>[color=red] "Mama impan"

~Kalau kito gomol2 dia mesti dia cakap "Tolong..Tolong". Tapi kadang tu dia sendirik tarik badan kita hempam badan dia pastu terpekik-pekik mintak tolong. Sabo jela kengkonon dia kena hempam la. Aku ingat lagi, 1st time aku dengar dia cakap perkataan ni masa dia tersepit antara tilam ngan katil dia..Dia kat celah-celah tak leh bangun.Skali dia pekik mintak tolong.Aku yang nak tolong pun rasa nak tergelak pun ada

Dah hapal citer2 kat cenel CERIA

~Sekarang dah tere ngan rancangan2 kat astro ceria (mana taknya asik dok tengok cenel tu jek kalau ayah dia takde) Kalau ayah dia ader marah benar kalau ayah dia ayah dia tukar2 cenel..emm bergaduhla anak beranak.

~Baru iklan dah tau citer apa padahal tak kuar lagi gambo/citer.Macam paham plak tulisan tu.

* Mama 'Men' - Mama otromen
* Mama 'Lan' - Hikayat putra Shazlan
* Tom-tom Bak - siap ngan gaya lagi..Bila Aznil cakap JOM..dia pun sahut 'Boyak'
* Yang aku tak tahan kalau kampung Boy - Tak kuar lagi gambo dia dah nyanyi Lalala la la la..( kan lagu dalam katun tu cenggitu. Nyanyi sampai habis lak tu) kadang kita pun tak perasan. Cepat derang hapal padahal mana pandai baca pun.
* Gerak geri Acing - Gerak geri gasing ( siap gaya lagi)
* Fifi - Fifi n Flowertot
* Omes - Thomas
* Sinchi - Atashinci (dia tau sbb ni citer peberet ibu dia)

Hafal iklan
~Skrip tak kuar lagi mulut dia dah berbunyi.
(Bak kata, time iklan tanya jer citer apa - mesti dia jawab dengan selamba jer)

Suka menyanyi dan menari

~Dah boleh nyanyi lagi tema sehati berdansa - amik yang ujung 2 jer tapi yang aku heran walau pun dia sahut yang ujung2 tapi bunyinya serentak macam lagu yang derang nyanyi.Aku sendirik tak penah hapal. kalau nyanyi sah2 pakej skali menari..Nak tergelak weh siap tiru step menari,yang aku tak tahan tu.

Dah pandai malu
~Kalau pas mandi/tukar pampers/ baju kita terselak - Cakap Alu..Alu ( Malu la konon)

Ayat yang selalu di ulang

~Kalau benda terjatuh - [color=red]"ehh atuh ulak"


~Kalau terkentut - Sambil senyum cakap "Entut ulak..."

~Kalau nak mengusik - "eii lap..akutla..antu (Gelap ..ada hantu)

~Suka mengira.Kalau naik tangga dia akan mula mengira wan,to,ti,tu,ti,tu,ti...(kira sendiri tapi kalau ibu bantu elokla dia kira sampai ten.

~Lagi satu kalau dalam lif dia suka sangat atau kata lain MESTI
* kira kasut... tu acut..acut..acut..( tertunduk-tunduk sambil tunjuk kasut orang)
* Tunjuk sampah - [color=red] "Mama eii ampah..tu ampah" setiap sampah kat dalam lif tu ditunjuknya.

* Tegur orang - "Mama tu baby, Mama tu kakak, Mama tu abang..". Skali hari tu dia p pegang plastik bag orang yang baru lepas tapau makanan kat Kedai.tetiba "Mama anash" (ha baru tau sapa sroh pegang). Uncle tu senyum jer kat dia.

Dah leh recognise anggota badan
~Tapi kadang2 dia lupa jugak.Siap tepuk dahi kononnya lupa.Tapi selalu jer ingatkan balik.
Cth :
Ibu : Wafi, punggong mana?
Wafi : (tepuk dahi)
Ibu : Wafi angkat punggong ?
Wafi : ( cepat2 angkat punggong - pastu baru dia tunjuk punggung dia sambil senyum)
* Selalu masa nak pakai kan pampers selalu suruh dia angkat punggong baru senang nak pakaikan. Bila cakap cenggitu atomatik dia tingat.

- Amatlah peramah - Ngan sesapa leh sembang.Dari kecik sampaila beso skarang ni tak takut orang langsung. Penah skali aku g umah orang. Siap dok atas riba orang lagi( benggali mana ntah). Duduk satu bila orang dok belai2 sampai lena .. Mak ayah, dia tak heran lansung..Pandai bawak dirik.

- Takut benar ngan ayah dia..

Ibu : Wafi, Ayah mana
Wafi : Nanak ..(cepat2 lari)
Ibu : Wafi, Pakai baju ni cepat
Wafi Nanak)
Ibu : Ibu panggil ayah yer...
Wafi : Nanak ( cepat2 dia pakai baju)..hehehe




Wednesday, 12-Nov-2008 06:15 Email | Share | | Bookmark
Wedding Mak long

 
 
 
View all 6 photos...
Aku tengah bermalas-malasan..Ada keje tapi malas nak buat.Aci tak?

sambil belek-belek PC ni tetiba aku terbukak satu folder kat PC aku..Ader plak gambo kawin mak long aku bulan Jun yang lepas. so saja nak share kat sini..Pantin sendirik tak tengok lagi gambo kawin ni sbb guna hp ayah aku n seharusnya lah gambo ni di upload pada PC kat kg aku . Aku pun merajinkan diri masukkan all d pic masuk pada thumbdrive aku ni..(ishh panjang plak citernya) . Kesimpulannya gambo ni dah pun di transferkan masuk dalam PC aku(aku pun tak perasan biler).

Majlis berlangsung pada 1/6/2008..Baru jer 3 4 bulan lepeh di Kampung Rancangan Plang, Gerik Perak..Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.
Ni antara gambo2 masa akad nilah ..jom layan


Gambo masa kat mesejid. Sementara nak tunggu Akad nikah posing kejap. Kebetulan pada yang sama ader 3 pasang pantin nak dinikahkan..Kiranya tengah tunggu turn da.


Bagi close up sikit



Masa nak akad

Pasangan Pengantin..


Gambo keluarga..aku jadik tukang tangkap gambo so takdela gambo aku.
Dari kiri : Tok leha (mak mak long), Mak cik Za ( Tudung purple), Ateh ( Baju Merah), Maksu, Pak Ngah zurid.
Depan : Atirah ( anak mak cik Za)


Nak bergambo jugak ngan pantin.

Quote:
ana ~ aku dah hapdet kan pic wedding mak long okey


Friday, 7-Nov-2008 05:51 Email | Share | | Bookmark
Accident plak

4/11/2008

Demam ....balik keja dah lembik..Minta tolong asben ambilkan wafi dekat umah pengasuh. Selalunya antar ambil Wafi ni rutin aku setiap hari.Badan aku panas giler waktu tu.Tempat aku kat bilik jer.Aku dengar pintu terbuka, aku tau mesti asben aku dah balik tapi pelik jugak sbb senyap jer. Takde plak dengar sora pekik wafi bagi salam. Selalunya dari jauh dah dengar sora dia. Asben aku cakap Wafi takde. Pengasuh bawak dia pergi klinik. Menyirap darah aku...risau tak yah cakapla. Katanya 'Mama" baru jer pergi bawak Wafi. Wafi jatuh..kepala plak tehantuk dekat grill masa nak bagi makan ubat.berdaraah..Astagfirullah apa dah jadik dengan anak aku..Berderau darah aku. 'Ya Allah kuatkan semangat ku". dahla tengah sakit dapat tau plak anak injured.Fikiran dah makin celaru.mula la salah kan diri sendiri sbb amik Wafi lambat dari rumah pengasuh . Kalau ambil cepat mesti tak jadik semua ni.. Tapi bila pk balik malang tak berbau. Accident ni mana 2 boleh jadik..klau dok kat umah kita pun belum tentu takde apa. So aku redha jer..aku pun tau macamna perangai si wafi ni masa makan ubat. so tak boleh nak salahkan 'Mama' dia.Dia dah bawakan pergi klinik pun aku dah syukur sangat2.

Aku tak senang duduk. Walaupun tak larat aku aku tak boleh nak lelapkan mata. keluar masuk bilik.Jadik tak tentu arah. Last skali bertempek kat tingkap nak tengok kot2 Wafi dah balik. Sekali ada orang bagi salam. Cepat2 aku bukak kan pintu. 'Mama' dah sampai dengan wafi.. masa bukak pintu tersengih jer anak aku tu. Dahi dah bertampal plaster..Bila tengok Wafi senyum rasa lega sikit .

Rupanya 'Mama' bagitau wafi bukannya terlanggar grill tapi langgar bucu pintu.Masa nak bagi makan ubat. Baru bukakan botol si Wafi dah bertempiran lari. Dia kata dia mmg takut darah.Skali tengoh dahi wafi darah dia dah mula panik terus bawa pergi klinik. Dr dah cuci n kata takde apa-apa. masa tu baru rasa lega.Sikit jer. Mulanya aku bayangkan dah hancur muka anak aku tu sbb langgar grill pintu. 'Mama' bagitau anak aku ni sikit pun tak nangis masa terhantuk.Dia cuma nangis sikit tu pun sebab kita nak tengok luka dia. Ishh mmg aku tak paham anak aku ni.

Ni la gambo budak yang yang berplaster di dahi.



Cuma yang aku risau start smalam muka anak aku tu nampak lain. Benjol pada luka makin ketara.Hidung dia pun dah tertarik sbb bengkak kat dahi tu.Takut jugak aku.Padahal 2 3 hari lepas kejadian tu takde plak bengkak mukanya.

Bila tanya kakak aku (dia ni nurse) katanya sepatutnya bengkak makin surut. So dia sroh bawa jumpa dr takut bernanah di dalm kita tak tau. Gerun plak bila dia kata nanti dr akan tebuk lubang untuk cuci luka tu... . Aku still lagi monitor benjol dahi si wafi tu..kalau petang ni nampak makin besar benjolnya harusnya aku bawa pergi klinik . Mana mak yang tak sayang anak.Moga takde benda yang tak elok berlaku..

Quote:
Sejak demam aritu ..badan wafi dah makin susut.Ketara sangat..Timbang pun dah tinggal 10kg. Korang pun leh nampak kan.


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net